De meest voorkomende isolatievormen

Goede isolatie is een belangrijk onderdeel voor een comfortabele en energiezuinige woning. Isolatie zal er voor zorgen dat de warmte die u stookt, uw huis moeilijk kan verlaten. Het gevolg hiervan is dat u minder hoeft te stoken om uw huis lekker warm te houden. Er zijn verschillende manieren om uw huis te isoleren. Lees verder en ontdek verschillende isolatiemogelijkheden.

Dakisolatie

Zo’n 30% van alle warmte die u produceert, verlaat uw woning via het dak. Dit komt omdat warmte in het algemeen omhoog stijgt. Het is dus erg verstandig om het dak te isoleren! Het dak kan met verschillende soorten isolatiemateriaal, aan de binnen, maar ook aan de buitenkant worden geïsoleerd. Voor dakisolatie worden vooral PIR platen, steenwol of glaswol gebruikt. Welke soort u kiest, ligt onder andere aan het budget dat u voor de isolatie over hebt. Door het grote oppervlak van een dak, is de aanschafprijs van dakisolatie best prijzig. U zal al snel tussen de €1500 en €3500 betalen. De goedkoopste vorm van dakisolatie, is zolderisolatie. Bij deze manier wordt het isolatiemateriaal op de zoldervloer aangebracht. Dit brengt minder kosten met zich mee, en u verwarmt nu ook niet onnodig de zolder. Deze manier is echter alleen handig als u geen gebruik maakt van de zolder. Dakisolatie zal op een gemiddelde woning al snel €700 per jaar besparen. Het aanschafbedrag zal dus snel terugverdiend zijn.

Gevelisolatie

Naast het isoleren van het dak, is ook het isoleren van de gevel erg belangrijk. De meeste woningen gebouwd vanaf het jaar 1980 zit al gevelisolatie, vaak spouwmuurisolatie, verwerkt. Als dit het geval is, hoeft u geen extra gevelisolatie meer aan te schaffen. Heeft uw woning nog geen geïsoleerde gevels? Dan is het verstandig dit wel te overwegen! Er zijn verschillende soorten gevelisolatie, waarvan de meest bekende toch wel spouwmuurisolatie is. Bij deze manier worden de spouwen van uw woning gevuld met isolatiemateriaal, zodat uw huis geen tot weinig warmte kan verliezen door de muren heen. Als uw woning geen spouw heeft, zijn er nog andere opties om uw gevels te isoleren. Binnengevelisolatie en buitengevelisolatie. Bij binnengevelisolatie wordt er aan de binnenkant van de gevel een extra wand geplaatst, waar aan isolatie materiaal vast zit. Dit verkleint wel de oppervlakte van uw woning. Met buitengevelisolatie worden er isolatieplaten aan de buitengevel van uw woning vastgemaakt. Met deze manier verandert het uiterlijk van uw woning compleet.

Kruipruimte isolatie/vloerisolatie

Ook is er vloer- en kruipruimte isolatie. Bij kruipruimte wordt uw kruipruimte gevuld met een isolerend materiaal. Vaak zijn dit isolatieparels. Kruipruimte isolatie zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, maar voorkomt ook vochtproblemen in uw woning. Door kruipruimte isolatie aan te schaffen wordt de kruipruimte droger, en zal vooral optrekkend vocht niet meer snel voorkomen. Bij vloerisolatie wordt niet de kruipruimte gevuld, maar wordt er isolatiemateriaal direct tegen de bodem aangebracht. Dit isoleert uw woning beter, maar zal minder goed zijn tegen vochtproblemen. Heeft u hier geen last van? Dan is vloerisolatie voor een lagere energierekening de beste optie! Bent u benieuwd naar de terugverdientijd van de isolatiemethode die u voor ogen heeft? Schakel dan de hulp in van Isocarm, specialist in isoleren.